01,
August 2021
Pagina oficială a companiei Apă-Canal Cahul

Chestionar
Sondaj de opinie
Sunteti multumiti de serviciile prestate de intreprinderea noastra?
Trimite
Arhiva

23/10/2015 Este oare necesară sistarea apei de 2 ori pe an?

Este oare necesară sistarea apei de 2 ori pe an?

Sistarea programată a apei este necesară pentru a elimina depunerile pe rețea, prin dezinfectarea cu o doză mare de clor și din motivul executării unor lucrări de reparație planificate sau care nu pot fi efectuate fără sistarea apei. De exemplu: schimbarea vanelor, a porțiunilor de țeavă mai uzată sau reparații la magistrala de distribuție a apei captate și a apei potabile de la stația de tratare a apei către alte stații de repompare și abonaților din oraș, care sunt de diametre mari (400 – 300 mm). În timpul opririi programate a apei se fac reparații și la pompe, acestea nefiind posibile în timpul livrării apei 24/24.

De asemenea în acest timp se conectează noii abonați pe străzile unde sunt rețele-magistrale cu diametru mare (200-300), branșarea acestora nefiind posibilă în zilele obișnuite, deoarece ar fi trebuit sistată apa unei regiuni întregi a orașului și evacuată multă apă (ceea ce provoacă pierderi de apă).

Sistarea de două ori pe an a apei este necesară și conform standardelor naționale, care prevăd necesitatea dezinfectării și spălării tuturor rezervoarelor în care se înmagazinează apa, atît la stația de tratare a apei, cît și la celelalte stații de pompare din oraș, spălarea filtrelor, a decantoarelor – unde are loc sedimentarea particulelor solide și a nămolului din apa brută, a camerei de reacție – unde în apa brută captată din r. Prut se introduc reactivii chimici, pentru dezinfectarea apei etc.

De asemenea echipe formate din cîte 2-3 persoane se deplasează în tot orașul și curăță căminele de vizită și efectuează lucrări de îndesare a garniturii de etanșare la vane. În general în întreg procesul sunt implicate peste 60 de salariați.

După executarea tuturor acestor lucrări, care au loc de obicei sîmbătă, în ziua următoare după terminarea lucrărilor se face dezinfectarea rețelelor și altor componente ale sistemului, cu apă care conține o cantitate mai mare de clor, deoarece în urma intervențiilor și lucrărilor executate, în sistem pătrund microbi și alte particule, care pot pune în pericol viața omului.

Efectuarea lucrărilor în zilele de odihnă și nu în alte zile se face pentru a nu perturba activitatea instituțiilor publice (grădinițe) și a celor de învățămînt.