Noutăţi



Echipa S.A. "Apă-Canal Cahul", lucrează la locul avariei create între Stația de Pompare nr. 2 și oraș (apeductul cu D-500)
















Modulul: Standardele naționale de contabilitate şi Planul general de conturi contabile: prevederi noi şi modul de aplicare. (03 – 05 martie 2020)

” Particularităţile întocmirii situaţiilor financiare anuale şi a Declaraţiei cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2019. Aplicarea legislaţiei fiscale în anul 2020.” (ianuarie - februarie 2020)

Recent, Elveția a lansat și o inițiativă internațională numită „Pacea albastră”, folosind tematica apei ca mijloc de promovare a păcii. Dacă dorim ca astfel de inițiative să aibă succes, avem nevoie de cetățeni implicați. Experiența noastră arată că infrastructura este mai durabilă dacă autoritățile locale și cetățenii lucrează împreună”. Declarația a fost făcută de Caroline Tissot, directoarea Biroului de cooperare al Elveției la Conferința Națională „Proiecte de dezvoltare a infrastructurii de apă și canalizare. Experiența obținută și lecții învățate”.

la care au fost prezenți locuitori din întreaga comună, reprezentantul SA "APĂ-CANAL", Cahul dl Ghețivu Gheorghe și primarul comunei.

în domeniul managementului energetic şi automatizarea proceselor în sistemele de alimentare cu apă şi de canalizare

în domeniul managementului și exploatării stațiilor de pompare a apei potabile și apelor uzate. Centrul de Instruire din cadrul SC Apavital SA, Iași, România (14 – 17.04.2019)

. Recepția la terminarea lucrărilor în cadrul proiectului "Conectarea caselor individuale la sistemul centralizat de canalizare din s. Roșu, r. Cahul”, finanțat din sursele Guvernului României și contribuției locale, 2. Vizita de monitorizare în cadrul proiectului „Construcția apeductului magistral Cahul-Lebedenco-Pelinei-Găvănoasa-Vulcănești-Alexandru Ioan Cuza și a rețelelor interioare în comunele Lebedenco, Pelinei, Găvănoasa. Etapa I", realizat cu suportul financiar acordat de Guvernul Elveției și contribuția comunităților beneficiare. 3. Discuții cu cetățenii com. Lebedenco, care pînă la finele lunii iunie vor beneficia de acces la apă potabilă de calitate.

implementat de către Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud în comun cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), realizat cu suportul financiar acordat de Guvernul Elveției și contribuția comunităților beneficiare.

”Particularităţile întocmirii situaţiilor financiare anuale şi a Declaraţiei cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2018. Aplicarea legislaţiei fiscale în anul 2019.”

implementat de către Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud în comun cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), realizat cu suportul financiar acordat de Guvernul Elveției și contribuția comunităților beneficiare.

În perioada 3-5 octombrie, 4 experți naționali și internaționali au efectuat o vizită în raionul Cahul. Scopul acesteia a fost acordarea asistenței operatorului SA „Apă-Canal Cahul” în implementarea Planului de Dezvoltare a Capacităților elaborat în 2017. Consolidarea capacităților operatorului este susținută de Agenția de Coperare Internațională a Germaniei GIZ în cadrul proiectului ”Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”.

Astăzi, 15 august 2018, Agenția de Dezvoltare Regională Sud a deschis ofertele de licitație depuse de agenții economici interesați de construcţia apeductului magistral Cahul – Lebedenco – Pelinei – Gavanoasa – Alexandru Ioan Cuza din raionul Cahul (etapa I). Măsura investițională în cauză este finanțată, la etapa I, din fondurile Agenției de Dezvoltare Elvețiene (SDC) / 2,2 mln Euro prin intermediul GIZ în cadrul proiectului "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova (MSPL)". În urma implementării etapei I urmează a fi construite cca 11 km de rețea de apeduct – magistrală și cca 25 km de rețele interioare de apeduct pentru localitățile Lebedenco, Hutulu și Ursoaia, din care vor beneficia de acces la sursa de apă potabilă de calitate cca. 2665 locuitori.

Consumul normal de apă potabilă înregistrat lunar într-o gospodărie se situează în jurul valorii de 5 mc/persoană (5000 litri/persoană), adică aproximativ 170 de litri/zi pentru fiecare membru al familiei. Puteţi însă reduce consumul de apă de la robinet dacă respectaţi câteva reguli simple de economisire a apei: - faceţi duş şi nu baie şi puteţi reduce consumul cu până la 80%! - reparaţi obiectele sanitare stricate! Un robinet care picură consumă aproximativ 17 litri/zi, iar o toaletă, aproximativ 40 de litri de apă potabilă pe zi! - nu lăsaţi apa să curgă atunci când vă spălaţi pe dinţi sau când spălaţi vasele! - o treime din apa utilizată în gospodărie este pentru toaletă; achiziţionaţi rezervoare WC cu funcţionare economică pentru a reduce consumul de apă! - folosiţi programul economic al maşinii de spălat atunci când articolele de îmbrăcăminte nu sunt prea murdare!

Ieri, 29 septembrie 2017, de către ANRE au fost aprobate noile tarife pentru serviciile de alimentare cu apă potabilă și de canalizare, prestate de către SA ”Apă-Canal” Cahul. Astfel tariful mediu a fost majorat cu 15%, de la 21,21 lei la 24,40 lei pentru un m3.


La data de 09 august 2017, o delegație formată din reprezentanții SA ”Apă-Canal” Cahul și APL, a efectuat o vizită de studiu în or. Nisporeni, finanțată cu suportul Agenției de cooperare internațională a Germaniei GIZ.

La 15 iunie 2017, a avut loc inaugurarea Stației de tratare a apei potabile din orașul Cahul și a Sistemului de canalizare din satul Roșu.

Ieri, pe data de 4 mai 2017, a avut loc recepția finală a lucrărilor de Reabilitare a Stației de tratare a apei potabile din or. Cahul.

Ieri, 31 ianuarie 2017, în incinta Consiliului raional Cahul a avut loc atelierul de lucru privind prezentarea draft-ului studiului de fezabilitate Aprovizionarea cu apă și canalizare în raionul Cahul.

La data de 1 decembrie în cadrul unei vizite de studiu organizată de către CALM, finanțată de către GIZ, participanții, reprezentanții APL de nivelul I și ai întreprinderilor de alimentare cu apă din nordul și centrul RM, au vizitat sediul ÎM ”Apă-Canal” Cahul și Stația de tratare a apei potabile din or. Cahul

Recepție la terminarea lucrărilor în cadrul proiectului ”Reabilitarea stației de tratare a apei potabile din or. Cahul”

Ședința Comunității Practicienilor din sectorul de apă și sanitație

Pe data de 28 iunie, în incinta Primăriei orașului Cahul, a avut loc şedinţa Comitetul Director Local pentru monitorizarea Proiectului-pilot "Modernizarea serviciilor publice locale în sectorul aprovizionării cu apă și canalizare pentru raionul Cahul"(MSPL AAC).

Ieri, 21.06.16, la sediul ÎM ”Apă-Canal” Cahul a avut loc o întîlnire cu reprezentanții Băncii Germane KFW și a companiei Posch & Partner care elaborează studiul de fezabilitate cu privire la aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a orașului Cahul și a localităților limitrofe, inclusiv satul Cotihana.

În perioada 20-22 mai, Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale şi Producerii de Mărfuri „Sindindcomservice” a organizat cea de-a XVI-a ediţie anuală a spartachiadei ramurale, cu scopul afirmării unui mod sănătos de viaţă în colectivele de muncă, atragerea membrilor de sindicat în cultura fizică şi sport, propagarea exerciţiilor fizice drept mijloc de fortificare a sănătăţii şi profilaxie a bolilor.

Evenimentul a culminat cu o vizită de studiu la proiectul ”Reabilitarea stației de tartare a apei potabile din or. Cahul” aflat în derulare, beneficiar fiind Primăria or. Cahul finanțat de către Agenția Internațională de Cooperare a Germaniei GIZ.

La data de 12 februarie anul curent au început lucrările de construcție în cadrul proiectului ”Reabilitarea stației de tartare a apei potabile în or. Cahul.

Pe data de 28.01.2016, în incinta Consiliului raional Cahul, a avut loc lansarea proiectului „Aprovizionarea cu apă şi canalizare în sudul Moldovei”.

La data de 25 ianuarie 2016, a avut loc prima şedinţă de discuţii a grupului de lucru cu privire la implimentarea proiectului „Reabilitarea staţiei de tratare a apei potabile din oraşul Cahul”


Pe data de 27 octombrie în incinta Consiliului Raional Cahul a avut loc un atelier de lucru, organizat în cadrul Vizitei de studiu a operatorilor de servicii de alimentare cu apă și de canalizare din RM la obiectele din orașul Cahul și ale județului și municipiului Iași, România, desfășurată în perioada: 27-29 octombrie 2015

Sistarea programată a apei este necesară pentru a elimina depunerile pe rețea, prin dezinfectarea cu o doză mare de clor și din motivul executării unor lucrări de reparație planificate sau care nu pot fi efectuate fără sistarea apei.

Pe data de 28 septembrie, în incinta sălii de ședințe a SA Apa-Canal Chișinău, a fost organizată de către Asociația întreprinderilor de AAC AMAC, ultimul atelier din cardul proiectului privind planificarea afacerii și eficiența comercială, la care a luat parte și IM Apa-Canal Cahul.

Î.M. Apa-Canal Cahul a obținut licența de activitate din partea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică

Pe data de 08.09.2015, la sediul Î.M. Apa-Canal Cahul, a fost organizată o ședință în domeniul eficienței comerciale a întreprinderilor de AAC

Pierderi de apă, informație utilă


Ședință de lucru privind lansarea procesului de elaborare a studiului de fezabilitate a proiectului "Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în orașul Cahul prin extindere, reabilitare și regionalizare continuă"

Cel de al doilea atelier de instruire, organizat de AMAC, cu privire la planificarea afacerii pentru operatorii serviciilor de apă

Pe data de 01 aprilie anul curent la ÎM ”Apa-Canal” Cahul în vizită de lucru au venit reprezentanții proiectului GWOPA din Olanda. Scopul vizitei a fost informarea despre activitatea întreprinderii, infrastructura acesteia

Decizia Consiliului orășenesc din 25.03.2015, cu privire la aprobarea noilor tarife

Pe data de 09-10 martie în incinta Universității tehnice a RM au fost organizate de către Direcția executivă a AMAC training-uri cu privire la majorarea eficienței comerciale a întreprinderii și elaborarea sau actualizarea business planului. Pentru participare la cursuri au fost selectate cele mai bune 8 întreprinderi de prestare a serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare din RM, printre care și ÎM Apa-Canal Cahul