Joi 27,
Ianuarie 2022
Pagina oficială a companiei Apă-Canal Cahul

Chestionar
Sondaj de opinie
Sunteti multumiti de serviciile prestate de intreprinderea noastra?
Trimite
Arhiva
Acasă   ›   Info Consumator   ›   Factură, tarife şi plata serviciilor   ›   Tarife:

Tarife

Ce reprezintă tariful?

Tariful pentru serviciile publice de alimentare cu apă potabilă și de canalizare reprezintă o taxă pentru captarea și tratarea apei brute, transportarea,  pomparea și distribuția apei potabile, colectarea, transportarea și epurarea apelor uzate

 

Cum se calculează și se aprobă tarifele?

Tarifele sunt calculate de către furnizorul de servicii în conformitate cu Metodologia determinării, aprobării şi aplicării tarifelor la serviciile de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate, aprobată prin Hotărârea ANRE nr. 741 din 18.12.2014.

Structura şi nivelul tarifelor sunt stabilite  astfel încât:

  • să reflecte costul economic al furnizării serviciului:
    • costurile rezonabile suportate în mod eficient de către S.A. ”Apă-Canal Cahul”  (cheltuieli de exploatare, întreţinere, dezvoltare),
    • un nivel al rentabilităţii proporţional cu tipul şi riscul activităţii;
  • să reflecte funcţionarea eficientă a serviciilor;
  • să reflecte protecţia mediului.

                                                      (Tarif fără TVA)

Categoria de consumatori

Tarif apă

Tarif canalizare

Total

Pentru consumatori casnici

      13,87

          5,96

        19,83

Consumatorii finanțați din sursele bugetare de diferite nivele

      22,45

         15,30

       37,75

Alți consumatori, care nu sunt raportați în primele 2 categorii (agenți economici, întreprinderi, persoane fizice ce activează în domeniul bussinesului și alții).

      22,45

         15,30

        37,75


Hotărîre  Nr.374/2017 din 28.09.2017 , publicat în Monitorul Oficial  din 06.10.2017,  privind aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și  epurare a apelor uzate prestat de S.A. ”Apă-Canal Cahul” .


Tarifele pentru serviciile publice de alimentare cu apă potabilă și de canalizare sunt ajustate din motivul modificărilor unor categorii de consumuri și cheltuieli ce nu depind de decizia întreprinderii, ci sunt influențate de factori externi, cum ar fi modificarea prețurilor la resursele utilizate în procesul tehnologic de captare, transportare, tratare, pompare și distribuție a apei, precum și transportarea și epurarea apelor uzate, a modificării legislației naționale, în special în domeniul salarizării și altor componente tarifare.

De ce se modifică tarifele?


Actualizarea tarifului este necesară pentru a putea, în primul rînd, întreține și apoi, dezvolta și moderniza serviciul public de alimentare cu apă potabilă și de canalizare.